Flint – en klubb i utvikling mot et klart mål

Høstsesongen 2018 er enten godt i gang eller rett rundt hjørnet for alle lag i klubben. Både store og små spillere, støtteapparat, tillitsvalgte, foresatte og supportere gleder seg til mange spennende fotballopplevelser de nærmeste månedene.

2018-08-14
Flint Fotball

I denne artikkelen skal vi rette fokuset mot A-lag herrer, som ligger godt an i kampen om å nå sesongens store mål – opprykk til 3. divisjon. I skrivende stund - etter 13 serierunder – ligger Morten Roms menn ett poeng bak Eik. Det er ni kamper og 27 poeng igjen å spille for, og det ligger an til en forrykende avslutning.

flint_samlet.jpg

Bildetekst: #vårebestemenn samlet etter en scoring mot Husøy.

Stor forskjell 

Morten Rom er midt i sin tredje sesongen i Flint.  Allerede da han ble hentet til klubben var en av bestillingene å bygge et lag med tanke på å bevege seg mot 2. divisjon. 

– Forskjellen på mentaliteten i Flint da jeg startet og nå, er natt og dag. Det gjelder både sportslig og administrativt. Spesielt det siste halve året har klubben tatt store steg administrativt. Det er ekstremt viktig, for det er vanskelig å lykkes høyere opp i systemet uten en god administrasjon. Ser vi ett år tilbake i tid, så vil jeg si at vi er mye nærmere nivået over enn vi var da, sier Morten Rom.   

Han føler han har levert varene i forhold til oppdraget han fikk da han startet i klubben. 

– Sportslig sett, har vi et lag som er godt. 7. august tapte vi en treningskamp mot Ørn 4-0. Avstanden var stor, men ikke skremmende stor. Vi trenger først og fremst tempoutvikling. Det, og fortsatt god utvikling på våre og to-tre nye spillere så matcher vi Ørn, som leder sin 3. divisjonsavdeling klart. Samme avdeling som FK Tønsberg, Halsen og Sandefjord 2 spiller i, sier Rom. 

flint_teie.jpg

Bildetekst: Adrian og Anders i en duell mot et godt Teie-lag.

Kortsiktig tenking for langsiktig utvikling og suksess

Å skape et godt lag selv på nivå fem (4. div.) er ikke lenger gjort med å bygge rundt to-tre gode spillere. Det må kvalitet til over hele linja. Flint har i mange år hatt tradisjoner for å sende sine beste spillere videre til Eik, FK Tønsberg og Sandefjord Fotball. De senere årene har også klubber som Sarpsborg, Vålerenga, Odd og Strømsgodset fulgt vestfoldklubbenes unge spillere nøye. 

– Vi ønsker å skape et godt lag. Kortsiktig rekruttering må gjøres utenifra mens vi utvikler talentene i egen klubb opp til det nivået som kreves. En utfordring her i klubben har vært å få forståelse for at vi må hente fra naboklubbene. Dessverre så sliter vi med å få kontakt med gode spillere i Tønsberg og omegn – derfor må vi søke eksternt, sier A-lagstreneren.

Han har sine teorier om hvorfor det er lettere for klubben å få signert utenlandske spillere.

 – Norske fotballspillere er vant til å få lønn, til og med på nivå fem. Selv om mange har problemer med å tro det, så lønner vi ikke folk for å spille i Flint. Da er vi uinteressante for mange norske spillere. Utenlandske spillere derimot, de ser mer på totalpakka. Og totalpakka er vi gode på i Flint, sier Morten Rom. 

Totalpakka består av et godt sportslig tilbud. En mulighet til å trene, spille og utvikle seg i et lag som holder et høyt nivå med tanke på at man spiller på nivå fem. I tillegg er klubben behjelpelig med å ordne bolig og jobb. Enkelte spillere tar jobber for klubben, og lønnes da for det. 

Et eksempel på slik type jobb er med klubbens tilbud for unge fotballspillere, Telenor Xtra. Det er et landsomfattende fotballtilbud etter skoletid (fotball fritidsordning) som Flint er en del av. Her har A-lagsspillere som Mads Jensen, Christian Steen Hansen og Kristian Rinaldo Pedersen jobbet deltid som trenere og med tilrettelegging for barna som deltar. For arbeidet her lønnes A-lagsspillerne. Alternativet hadde vært å lønne eksterne for å gjøre denne jobben 

– Utenom dette er vi så heldig at vi har gode samarbeidspartnere og Flint-venner som har mulighet til å gi noen av våre spillere jobb. Dette er jobber de har så lenge de spiller for Flint. Den lønn man får i Flint, er for annen jobb enn fotballspilling. Vi kan ikke få understreket dette nok, sier Morten Rom.

DSC_4774.jpg

Bildetekst: #vivinnersammen - 5 juniorspillere feirer sammen. Eirik (00), Anders (99), Sigurd (99) og Julian (99) gratulerer Diouf (99) med 1-0 målet mot Falk.

Diouf-signeringen

Den nest siste nyervervelsen til Flint er sveitseren Amadou Arthur Diouf. En spennende spiller som dukket litt tilfeldig opp på Flints radar.

– Diouf har et godt agentnettverk rundt seg. Disse agentene hadde vi et møte med i våres, og i sommer kom de med to spillere til oss. Diouf var en av dem, og vi så raskt at her er det noe. Han spilte en internkamp for oss i juli, og det neste vi hørte var at han trener med FK Tønsberg. Da handlet vår styreleder raskt, og fikk landet avtalen. Vi hadde allerede tilbudt en avtale ut sesongen som inkluderte å hjelpe han med en jobb. Nå er han klar for oss, og målet vårt er å hjelpe han videre til noe bra, samtidig som han hever oss, sier Rom, og forklarer nærmere intensjonen med å signere Diouf.  

– Den har flere sider. Vi sørger for at han får en fot inn i norsk fotball. Den klare målsettingen er at han skal videre til høyere nivå. I mellomtiden er han med å heve Flint i kamper og på trening. I tillegg har vi ikke en større stall enn at vi er sårbare. Både mot TFK i våres og mot FKT 2 i første kamp i høstsesongen hadde vi 14 kampklare spillere fra A-stallen. Begge ganger hadde vi med halvskadde spillere, og nå sist mot FKT 2 unggutter som hospiterer på A-lagstreningene. Så Diouf hjelper oss på mange måter. Forsterkning og mindre sårbarhet mot skader. 

flint_krysian.jpg

Bildetekst: bildet sier sannsynligvis mer enn 1000 ord. #vivinnersammen

Forsterkninger er et kontinuerlig arbeid

 A-lagstreneren forteller at forsterkninger er noe klubben jobber bevisst med til enhver tid. 

– Vi vet bestandig nøyaktig hva slags type vi trenger – på de områdene vi føler vi trenger forsterkninger. Samtidig så er klassespillere som dukker opp alltid noe vi vil vurdere. Diouf faller litt inn i den kategorien. Vi lette etter et anker som kunne være midtstopper. Diouf kan være anker, men går heller oppover på banen enn å være midtstopper. Av andre ting vi søker etter er en spiss. Skadehistorikken til Christian Steen-Hansen gjør at vi er sårbare der, sier han.

– Hvordan er overgangsmarkedet?

– I Tønsberg er det tørt. Så vi må se utaskjærs. Vi prøver å tenke to år fram med signeringer der det lar seg gjøre, sier Rom.

 – Hva med internrekruttering?

 – Det er alltid et pågående arbeid. Flint har tradisjoner som farmerklubb til Eik, FKT og SF. Nå ønsker vi å skape noe selv. Vi tenker langsiktig med dette.

For få år siden ville spillere som Anders Røkaas, Sigurd Urå og Julian Pedersen (99-årgangen) tidlig gått til FKT eller SF. De har i stedet blitt værende og har hatt god utvikling i Flint. Fra samme årgang er også Mikkel Stubberud og Sander Karlsen tatt opp i A-stallen. Fem spillere fra en årgang som tar steget opp på A-laget mens de fortsatt er i junioralder vil enhver klubb være fornøyd med.

Bak dem har vi har etablert en treningsgruppe for ungdomsspillere med ambisjoner og talent. De får ekstra påfyll og stimulans, og trenger ikke lenger forlate Flint i 14-15 års alderen til fordel for en toppklubb. De spillerne sportslig ledelse mener oppfyller kriteriene, trener med A-laget. 

flint_csh_feiring.jpg

Bildetekst: #vårebestemenn´s bærebjelke og målmaskin Christian Steen-Hansen etter nok en scoring.

Høstsesongen 

Som nevnt i starten av artikkelen er det ni kamper igjen å spille. 

– I hver kamp spiller vi med kniven på strupen. Vi må vinne hver kamp, men det er helt greit. Vi har lært oss å trives med det gjennom de to siste sesongene. Det er en fantastisk læring for oss med tanke på å ta steget opp en divisjon, da vil presset på å ta poeng vært stort, sier Morten Rom.

En annen ting A-lagstreneren og spillerne hans er helt komfortable med, er at Flint virker å være laget alle de andre klubbene i divisjonen er sugne på å slå

– Det har jeg registrert, og det liker jeg. Det er med på å sette en spiss på kampene, og lærer gutta at de må være på tå hev i hver eneste kamp. I tillegg samler det oss som klubb. Oss mot røkla, sier Rom, og legger til:    

– Jeg opplever at vi er samlet som klubb om dagen. En samlet klubb som drar i samme retning.